Osteopatia

Osteopatia on manuaalinen hoitomuoto, jonka tarkoituksena on kehon rakenteellisten ja toiminnallisten häiriö- ja kiputilojen tutkiminen, hoito ja ennaltaehkäisy. Osteopaatti on erikoistunut käyttämään mm. nivelten artikulaatio- ja manipulaatiotekniikoita sekä pehmytkudostekniikoita. Osteopaatti on Suomessa Valviran rekisteröimä terveydenhuollon ammattihenkilö.

Osteopaattinen hoito auttaa hyvin niska-, hartia- ja selkäkivussa, iskias- ja häntäluunalueen kiputiloissa, huimauksessa, jännityspäänsäryissä, leukanivelen alueen kivuissa, erilaisissa nivelkivuissa, fibromyalgiassa, PMS-oireissa sekä työ- ja urheiluperäisissä rasitusvammoissa. Lisäksi sillä on saatu hyviä tuloksia muun hoidon tukena migreenin ja astman hoidossa, erityisesti ns. rasitusastman hoidossa. Hoidon avulla voidaan myös lieventää flunssan oireita.

Pienille lapsille osteopaattisesta hoidosta on usein apua koliikissa, yökastelun hoidossa, astmassa sekä esimerkiksi välikorvan tulehdukseen ja erilaisiin ”kasvukipuihin”. Käsittelystä on apua myös esimerkiksi sektiovauvoille, paljon urheileville lapsille/nuorille sekä lapsille isompien kolhujen jälkeen, vaikkei tapaturmasta näkyvää jälkeä olisikaan jäänyt.

Osteopaattinen hoito vähentää kipulääkityksen tarvetta ja siten ehkäisee liialliseen lääkkeiden käyttöön liittyviä haittoja. Käsittelyt voidaan tehdä kevyesti rentouttamaan kehon yliaktiivisuutta/stressiä tai nopeuttamaan palautumista leikkaushoidoista. Sopii erinomaisesti raskaina oleville sekä synnyttäneille. Käsittelyllä voidaan myös valmistella kehoa synnytystä varten tai edesauttaa raskaaksi tulemista poistamalla kehosta häiriötekijöitä ja pinnetiloja.